Verkopen kun je leren! 5 basisregels voor verkopers

Sales is een bijzonder vak. De een heeft er ook meer aanleg voor dan de ander. Maar kun je verkopen ook leren? Met deze 5 basisregels word jij een goede verkoper.  

Sta jij aan het begin van je carrière en ben je op zoek naar een (bij)baan in de sales om jouw commerciële vaardigheden te ontwikkelen? Dan is een baan als verkoopmedewerker, callcenter medewerker of klantenservice medewerker wellicht iets voor jou. Ben jij een professional en toe aan een carrière switch om je verkoopvaardigheden te verbeteren? Dan kun je wellicht aan de slag als account manager, sales manager of marketing manager. Iedere handeling die als doelstelling of gevolg het verhogen van de omzet heeft, valt onder de noemer sales. Waar je ook voor kiest, in de sales moet je in ieder geval goed met mensen kunnen omgaan en affiniteit hebben met de producten of diensten die je verkoopt.

5 basis regels voor succesvolle verkopers

1. Verkopen is een kwestie van luisteren

Een veel gemaakte fout is dat verkopers veel te snel beginnen met hun product of dienst te presenteren. Begin allereerst met het bepalen van de klantbehoefte en geef vervolgens een duidelijke uitleg over je product of dienst. Succesvolle verkopers praten 20% van de tijd en luisteren de overige 80%. Probeer tijdens het verkoopgesprek op het exacte moment de juiste vragen te stellen en ontdek wat de klant echt nodig heeft.

2. Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zeker in sales is dit gezegde bijzonder waar. Bedenk niet alleen wat jij wilt vertellen maar probeer ook indien dit kan je te verdiepen in je gesprekspartner. Wat verwacht de klant van jou? En wat heb jij de klant te bieden?

3. Toon oprechte interesse in je klant

Als je als verkoper niet oprecht geïnteresseerd in de klant bent en alleen maar iets wilt verkopen, dan zullen de meeste klanten dat direct voelen. Verdiep je in de klant en vraag door. Hierdoor wek je vertrouwen bij de klant en heb je eerder de gunfactor.

4. Denk mee met de klant

De beste verkopers zijn hulpvaardig. Denk mee met de klant en geef advies. Dit wekt vertrouwen op. Door mee te denken met de klant help je de klant bij het maken van de juiste keuze en heb je meer succes als je niet koste wat kost alleen maar iets wilt verkopen.  

5. Verkoop jezelf

Als de klant niet in jou gelooft, kun je ook niets aan de klant verkopen. Zorg er daarom voor dat je interessant voor de klant bent. Communiceer duidelijk en wek vertrouwen op door solide vakkennis. Indien je klanten face-to-face ontmoet, zorg er dan voor dat je er verzorgd en representatief uitziet.

Scroll to top